xulla

xulla f GASTRON/CULT POP Part del porc que es troba entre la pell i la carn. El dia de la matança se separa la xulla de la carn. La xulla gorda es divideix en quatre quarters i la xulla magra, de la part de baix del porc, es reserva per posar a la sobrassada. La xulla normalment se sala i es guarda penjada, encara que també es pot fondre. Tenia un important protagonisme dins la gastronomia popular. Es feia servir per trempar l’olla i és un dels ingredients principals de plats tradicionals com xulla frita amb sobrassada, moniato frit amb xulla i sobrassada, calamars amb xulla i sobrassada, coca amb xulla i sobrassada o arròs amb xulla i pinya de col. Tradicionalment també es feia servir per untar i tractar algunes afeccions. [SCT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments