xoriguer

xoriguer m 1 ZOOL (Falco tinnunculus, família dels falcònids, ordre dels falconiformes i classe de les aus) Au rapinyaire molt comuna a les Pitiüses que s’identifica fàcilment pel seu vol característic en el qual queda pràcticament aturada al cel mentre busca les seues preses per caure després en picat sobre elles; una vegada capturades, les remata amb una forta becada. És una rapinyaire petita, de forma estilitzada, amb la coa allargada i les ales punxegudes. El mascle, més petit, té el cap i la coua grisencs, mentre que les femelles els tenen ratllats; la resta del cos és marró amb taques fosques en ambdós sexes. Destaca la coloració groga de les seues urpes, de l’anell ocular i de la base del bec, que és corbat i de color gris amb la punta negra. És una espècie d’hàbits diürns i excepte els boscos, on li és difícil caçar, freqüenta tota mena d’hàbitats, des de camps de conreu fins a zones urbanes o penya-segats litorals. La seua dieta és variada: menja insectes, micromamífers, rèptils o petites aus. Per nidificar tria caus als penyals, forats d’arbres o edificis; ponen en primavera, normalment entre 4 i 6 ous, que són marrons amb taques més fosques; la femella els cova durant aproximadament un mes i en aquest període el mascle s’encarrega d’alimentar-la. Els joves comencen a volar al mes de néixer aproximadament. La seua presència a les Pitiüses és més elevada durant els mesos d’hivern; és especialment fàcil veure’ls sobrevolant els camps de conreu o posats als cables de les línies elèctriques. 2 ICT roncador. [VPS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments