xacota

xacota f CULT POP Festa que se celebrava a les cases de la pagesia en què no podien faltar les cantades i les sonades de tambor, flaüta i castanyoles.

Dins la societat tradicional eivissenca, basada en una economia de subsistència, les tasques agrícoles eren les que determinaven el ritme de totes les altres activitats durant tot l’any, incloses les festes. Sembrar la terra, segar, batre a les eres, fer vi, fer oli, l’explotació forestal, el manteniment de les cases... ocupaven la major part del temps dels membres del grup familiar. Les festes i les celebracions sovent solien estar vinculades a aquestes tasques i suposaven un trencament de les feines quotidianes i especialment una manera de reforçar els lligams socials.

El calendari festiu de les Pitiüses està fortament condicionat per les tradicions cristianes, però també marcat pels solsticis d’hivern i d’estiu. A l’hivern se celebraven les xacotes a l’interior de les cases, on s’ajuntaven familiars i vesins vora el foc, per explicar contes i rondalles als més menuts, mentre les dones filaven i els homes desfeien dacsa o esclovaven ametlles. Els fadrins aprofitaven l’ocasió per festejar amb les al·lotes, mentre s’anava compaginant la feina amb la festa. Mai no hi mancaven les cantades, les sonades de tambor i flaüta i els balls, tot controlat i dirigit per l’amo de la casa, que solia ser sempre el primer a cantar i a encetar el ball, i el que donava per finalitzada la xacota.

Els mesos d’estiu les xacotes eren més habituals a l’exterior de les cases, damunt les eres o baix l’ombra d’algun arbre. També era habitual ajuntar-se per ballar i fer festa vora pous i fonts.

Aquestes festivitats han persistit mentre s’ha mantengut el model d’hàbitat i d’organització de la vida familiar tradicional i han contribuït al fet que els majors transmetessin els seus coneixements, a partir de la tradició oral, i d’aquesta manera preservar i donar continuïtat a diferents manifestacions culturals pròpies. [SCT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments