verro

verro m CULT POP El terme verro es feia servir en la societat tradicional eivissenca, d’una banda, per referir-se al mascle del porc que no està sanat i que es fa servir de semental, i d’altra banda, també per qualificar els joves que presumien davant els altres de ser els més valents, els més forts, els més gallets.

La societat tradicional eivissenca tenia un fort sentit de l’honor familiar i personal, que sempre era defensat i protegit pels homes. Aquest concepte de l’honor és comú amb altres cultures i regions mediterrànies orientals, com el cas de Grècia, on es pot trobar un personatge, el varvatos, amb característiques similars amb el verro eivissenc. Diferents estudis en el camp de l’antropologia defineixen la figura del varvatos com un home que ha de defensar l’honor de la família i que no cal que demostri la seua valentia.

A Eivissa el perfil de verro solia ser el d’un home jove, presumit i amb tendència a buscar baralla fàcilment. Antigament aquest personatge podia prendre especial protagonisme durant el festeig, un període en què els fadrins competien i rivalitzaven per aconseguir enamorar les al·lotes i agradar als seus pares, i que podia donar lloc a nombroses disputes i enfrontaments.

Finalment, cal dir que el terme verro també s’ha utilitzat com a adjectiu, tant en sentit negatiu com positiu i tant en masculí com femení: “Ha tengut un mal molt verro”; “sa majora va molt verra”... sempre fent referència a l’estat físic i a la salut. Les darreres vegades que s’emprava la paraula verro era per demostrar bona salut i fortalesa física. A la pagesia era molt comú preguntar “Ets verro?” o bé “vas verro?” i se solia contestar: “Sí, més que es ferro”. [SCT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments