vàndals

vàndals m pl HIST Poble germànic.

A partir de l’any 401, juntament amb altres pobles germànics, avançaren vers el Rin i s’escamparen per la Gàl·lia. El 408 travessaren els Pirineus i ocuparen diverses zones de la península Ibèrica. El 426 prengueren Cartagena, on s’apoderaren d’una flota romana, amb la qual, i a les ordres de Gunderic , saquejaren les illes Balears. Tot això va provocar que les Pitiüses fossin annexionades a l’imperi vàndal nord-africà de Genseric .

Gairebé tots els jaciments rurals coneguts de les Pitiüses presenten mostres d’abandonament, en alguns casos amb clars símptomes de destrucció violenta, com és el cas de la necròpolis de can Frit o can Prats, a Sant Antoni de Portmany, o bé les pallisses de Cala d’Hort (Cala d’Hort, pallisses de ). Resten molt pocs vestigis arqueològics d’aquella època; un d’aquestos és un anell, que fa pensar que l’ocupació vàndala es limità a alguns funcionaris o tal vegada a personatges relativament rics.

Aquest anell, d’or, fou trobat el 1889 a la rodalia de la ciutat d’Eivissa, a ca na Marieta , i porta gravada la inscripció IN D(OMI)NO BENEDICT(O) TEC (UM) VIFREDE VITA; en un principi es pensava que era un anell episcopal, però sembla que pertanyia a un personatge aristocràtic que devia viure a l’illa en aquella època. L’any 2012 Lluís Llobet Tur el donà al Museu Diocesà d’Eivissa.

L’any 484 el rei vàndal Hunneric convocà un sínode de bisbes a Cartago al qual assistiren tres bisbes en representació de les Balears. Un d’ells, Ofilió , ho va fer en representació d’Ebusus, que també incloïa Formentera. Durant el període d’Huneric les Pitiüses formaven part de la província o demarcació de Sardenya, juntament amb Mallorca i Menorca.

El 545, les tropes bizantines de Justinià ocuparen les illes, fet que significà la fi de la dominació vàndala de les Pitiüses, que quedaren integrades a la província de Sardínia. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments