vaca

vaca f

1 ICT (Serranus scriba, família dels serrànids, ordre dels perciformes i classe dels osteïctis) És un dels peixos més comuns de les aigües pitiüses.

El seu cos és allargat, recobert de petites escates, amb el cap punxegut, ulls petits i una boca ampla de dents afilades. Normalment fan entre 20 i 25 cm, encara que hi ha exemplars que poden arribar als 40. Presenta gran varietat de coloracions i té una sèrie d’amples franges verticals marrons. Especialment curiós és el seu cap ple de línies entrecreuades blaves i vermelles que recorden l’escriptura aràbiga, raó de part del seu nom científic (scriba). Els adults tenen una característica taca blava al ventre que es fa grossa a mesura que creixen. Les aletes són de colors bruns i groguencs, excepte les transversals, que són blavoses. Viu a la costa i té preferència pels fons de roca i les praderies de posidònia, en un ampli rang de fondàries.

És un carnívor que s’alimenta de crustacis, mol·luscos i altres peixos. Normalment és molt territorial i solitari, excepte en l’època de reproducció, quan es poden veure en parella. És un nedador poc ràpid. Es reprodueix entre final de primavera i estiu i és una espècie hermafrodita simultània, que pot actuar alhora com a mascle o femella. Deixen els ous fecundats entre les pedres del fons, a les quals queden aferrats; després són pelàgics a l’igual de les larves.

És una captura molt freqüent dels pescadors recreatius de canya o volantí. Es fa servir sobretot com a part de la morralla per fer brou de peix. [VPS]

2 ZOOL [Eobania vermiculata, família dels helícids , subordre dels helicoïdeus, ordre dels estilomatòfors, subclasse dels pulmonats i classe dels gasteròpodes] Caragol de mida gran, característica que el fa el més habitual entre els caragols comestibles. És abundant en camps i jardins. Un tret curiós del comportament reproductor d’alguns caragols hermafrodites és la producció i la utilització de petits dards de carbonat càlcic durant la còpula. D’alguna manera, aquestos dards afavoreixen l’èxit reproductor del caragol que els ha disparat i ha aconseguit clavar-los a la seua parella. Se n’han trobat exemplars amb el peristoma molt dilatat.

En altres indrets de les Balears és conegut amb el nom de monja. [NTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments