tir amb arc

tir amb arc m ESPORT Esport olímpic consistent a encertar mitjançant sagetes impulsades amb un arc en un blanc redó de 122 cm de diàmetre, dividit en cinc zones concèntriques de colors diferents, des de distàncies de 90 i 70 m per als homes i de 70 i 60 m per a les dones. Cada arquer ha de disparar tres sagetes en un temps màxim de dos minuts i mig i, abans de 20 segons, l’arquer següent ha de començar la seua intervenció.

Aquest esport fou introduït a les Pitiüses el 1973 per Víctor Juan Roig i, juntament amb altres, fundà el Club s’Arc d’Eivissa . La primera directiva d’aquest club era formada per Pere Ventura Palau, president; Víctor Juan, secretari, i els germans García, Antoni Torres, André Beroard, Helena Tormo i Antoni Marí, vocals.

Víctor Juan fou el primer arquer que va disputar competicions nacionals i inicià la promoció de l’esport per tots els municipis de les Pitiüses; en aquesta labor comptà amb la col·laboració d’Helena Tormo. Es crearen l’Escola Municipal d’Eivissa i la del Consell Insular.

Les precàries instal·lacions inicials no foren obstacle per obtenir importants èxits en categories nacionals. La tècnica adquirida pels arquers eivissencs fou reconeguda en la primera sortida a un campionat nacional celebrat a Valladolid, on Víctor Juan aconseguí la Medalla d’Or en la categoria de 90 m. Posteriorment també altres arquers illencs participaren en campionats nacionals com són els casos d’Antoni Torres, André Beroard, Carles Costa, Antoni Marí, Guadalupe Benavides Calbet , Iolanda Roig o Cristina Yourestone, que aconseguiren diverses medalles i títols en les modalitats olímpica, sala i camp. Antoni Ribas i Miquel Escandell Orvay foren els primers participants en les concentracions nacionals de joves promeses.

Les primeres instal·lacions provisionals foren al poliesportiu Illa Blanca, a Sant Francesc de s’Estany (on s’ubicà l’escola del Consell); als terrenys esportius del passeig Marítim d’Eivissa; a la platja d’en Bossa, i a Can Misses (on s’ubicà l’Escola Municipal d’Eivissa).

A Formentera, després d’uns cursets dirigits per Víctor Juan, el 1980 es creà una delegació del Club s’Arc, que presidí Antoni Roig i que celebrà el campionat provincial, el primer celebrat a Formentera de qualsevol esport, al camp de futbol de Sant Francesc Xavier. Quan Roig passà a viure a Eivissa per raons laborals, la competició amb arc va desaparèixer de l’illa.

El 1981 el Club s’Arc organitzà el 32è Campionat d’Espanya d’aquest esport al Poliesportiu Illa Blanca. El 1983 s’inicià la promoció de l’esport en edat escolar i el Poliesportiu de sa Blanca Dona acollí els primers cursos que, com que la instal·lació no reunia les mides mínimes, es complementaven amb pràctiques a l’aire lliure; dos alumnes d’aquestos cursos, Carles Morillo Prats i Vicent Soler, es classificaren per al mundial júnior celebrat a Moliets, França. El 1993 els representants eivissencs aconseguiren la Copa del Rei i diversos títols com el Campionat d’Espanya de Clubs, que revalidaren en anys successius, quan el 88 % de la representació balear era eivissenca. Víctor Juan Riera, Gerardo de la Cruz, Manuel Vicente i Vicent Soler obtengueren els títols nacionals.

El 1996 l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia projectà unes instal·lacions esportives as Cubells i Joan Tur Cardona, amb la col·laboració de Víctor Juan, aconseguí que es dedicàs una galeria al tir amb arc; tot seguit es fundà el Club de Tir amb Arc des Cubells, que amb la incorporació de Carles Morillo donà un gran impuls a aquest esport. Morillo n’era el director tècnic, havia participat en l’equip nacional i havia estat becat a la residència Blume de Madrid, a més de participar en els Jocs Olímpics; fou seleccionador balear i responsable tècnic i delegat a Eivissa i Formentera de Tir amb Arc. Durant uns anys va comptar amb l’ajut d’Antonio Vázquez, fins a 2011, quan deixà Eivissa.

El 2009 s’inaugurà el Pavelló de Tir amb Arc Víctor Juan, situat a les instal·lacions esportives de Can Misses, amb una sala de 25 x 13 m i un camp de tir annex de 100 x 18 m.

A més dels esportistes ja esmentats, han destacat arquers com Vicent Llorens Juan , Daniel Morillo Prats , Josep Raül Riera Marí , Lara Samperio Cardona o Magali Foulon. Guadalupe Benavides i Víctor Juan han presidit la Federació Balear d’aquest esport en els períodes 1992-1996 i 2001-2004, respectivament, i aquest últim ha estat membre de la junta directiva de la Reial Federació Espanyola de Tir amb Arc durant vint anys. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments