telefonia

telefonia m TECNOL Sistema emprat per transmetre la veu a distància mitjançant dispositius elèctrics. La seua invenció s’atribueix, històricament, al físic nord-americà Alexander Graham Bell, que el 1876 presentà el primer aparell, encara que el 2002 el Congrés dels EUA va reconèixer a l’italià Antonio Meucci la paternitat del telèfon. A partir dels primers anys del s. XX es començà a implantar a les principals ciutats americanes i europees.

L’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria en la seua obra Les antigues Pitiuses dóna la notícia que el primer telèfon, i durant anys l’únic, instal·lat a Eivissa era el que el 1885 unia les oficines que la Salinera Espanyola tenia al port d’Eivissa amb la casa de la direcció de ses Salines, que es troba a sa Canal, vora l’embarcador que es coneix com es Guafe . Aquesta línia era una conseqüència més de les múltiples millores que en l’explotació de la sal havia posat en funcionament la Salinera de la mà de l’enginyer de mines Eugeni Molina i Cirera (Molina, Eugeni ).

La Direcció General de Correus i Telègrafs a la darreria de 1914 havia autoritzat l’establiment de 22 centres telefònics urbans a capitals de província o a ciutats amb més de 20.000 habitants que, en un primer moment, havien de ser atesos per personal del cos de telègrafs. A començament de 1915 el funcionari de Correus Josep Soriano Morell va proposar la instal·lació d’una línia telefònica particular entre la ciutat i diversos pobles, proposta que també va realitzar l’historiador Josep Clapés i Juan , una línia que havia d’enllaçar la ciutat d’Eivissa amb Santa Eulària passant per Jesús i cala Llonga.

El 1924 es va crear la Companyia Telefònica Nacional d’Espanya (CTNE), que assumí el servei d’una manera monopolista. El 1926 s’establí la comunicació directa entre Madrid i Barcelona.

Pel que fa a Eivissa, durant uns anys el tema va quedar una mica aturat, però el 1927 es tornà a plantejar el projecte, llavors de la mà del partit Unió Patriòtica, afí al general Primo de Rivera; Antoni Torres fou el polític que més hi insistí. Finalment el 1929 s’iniciaven els treballs, ja definitius, amb el projecte tècnic redactat per l’enginyer Francesc Turell, de la Companyia Telefònica, que havia de comunicar els pobles capital de municipi amb la ciutat.

Quan les línies que havien d’unir els diferents pobles ja es trobaven quasi enllestides, el 15 d’octubre de 1929 un camió que transportava diversos obrers que treballaven en la línia amb Sant Antoni de Portmany va patir un greu accident; moriren tres ocupants i els set restants resultaren malferits. Fou l’accident de trànsit més important esdevengut a Eivissa fins a aquell moment.

La inauguració de la centraleta telefònica es va celebrar el matí del dia 30 de març de 1930. La seua ubicació era un primer pis de l’edifici del farmacèutic Cèsar Puget Riquer, al carrer d’Antoni Palau, amb entrada pel carrer de Mar. L’única capital de municipi que no tengué enllaç telefònic fou Sant Josep de sa Talaia, que hagué d’esperar uns anys a disposar del servei. A partir de la inauguració, es va fer càrrec del servei telefònic Maria Marí Torres, esposa de l’escriptor Francesc Vilàs Gómez; en aquell moment tenia el nom de Centre Familiar de Telèfons. Se n’ocupà durant mes de 35 anys. L’estiu de 1935 es va instal·lar un emissor al Castell d’Eivissa que va permetre la comunicació amb l’exterior.

El 7 d’agost de 1965 s’inaugurà el servei telefònic automatitzat amb la posada en funcionament de la central situada a l’edifici del carrer d’Aragó, cantonada amb el carrer de Canàries. Comptava amb una capacitat prevista per a 20.000 línies. La instal·lació es complementava amb una emissora radiotelefònica situada a la talaia de Sant Llorenç de Balàfia per enllaçar l’illa amb l’exterior, amb una capacitat per a 300 línies. A partir d’aquell moment els números de telèfon passaren a tenir sis dígits.

A Formentera hi havia un servei de telefonia militar i el desembre de 1961 s’inaugurà el servei públic. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments