sorell

sorell m ICT [Trachurus trachurus, família dels caràngids, ordre dels perciformes, subclasse dels teleostis i classe dels osteïctis] Peix blau que sol fer entorn dels 30 o 40 cm de llarg i 1 kg de pes.

El seu cos és allargat i comprimit, cobert de petites escates cicloides. La línia lateral és molt marcada, envoltada de petites plaques òssies i amb una característica curvatura a meitat del cos. Té el cap punxegut, amb boca obliqua, ulls grossos i dents petites. És de color platejat amb el ventre clar. Normalment presenta una taca negra al començament de l’opercle. Les aletes són transparents amb reflexos de coloracions variades. Bon nedador, tolera un rang de fondàries molt ampli, des de les aigües litorals i els fons d’arena a l’estiu a la mar oberta, fins a 500 m de profunditat, a l’hivern.

És una espècie gregària que forma bancs amb molts d’individus. Els crustacis, els cefalòpodes i els peixos més petits constitueixen la seua dieta. Es reprodueix a l’estiu i les femelles arriben a pondre fins a 4.000 ous planctònics. Els juvenils solen acompanyar algunes espècies de borns, sobretot l’ou frit (Cotilorhiza tuberculata), sota la protecció dels seus tentacles i aprofitant les restes de menjar. A les aigües pitiüses és molt habitual veure grups de joves sorells entre els tentacles d’aquestos borns i també poden trobar-se a l’ombra d’objectes surants.

El sorell és una peça fonamental en les cadenes alimentàries de moltes espècies mediterrànies: les aus marines, els dofins i grans peixos com els dèntols o les tonyines. És també una espècie freqüent als mercats, encara que a les Balears no és gaire preada. [VPS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments