sal

sal f CULT POP

La sal és una substància imprescindible que per les seues característiques pot ser emprada com a condiment, gràcies a les seues propietats saboritzants, de manera que és d'ús diari a la cuina i a la taula, a la vegada que és un important conservant gràcies a la capacitat de provocar certa deshidratació en alguns aliments, evitant així l'aparició de microbis.

Tradicionalment a Eivissa la major part de la sal que es consumia procedia de l'explotació salinera, encara que també s'obtenia l'anomenada sal de cocó o salnitre, de menor qualitat i que s'extreia manualment de dins els cocons de les roques de les zones costaneres i s'utilitzava, principalment, per salar alguna part de la matança, com la xulla.

La sal no només era emprada com a saboritzant i com a conservador, sinó que formava part d'altres aspectes de la vida quotidiana com a element ritual i simbòlic i com a remei medicinal.

Ha jugat un important paper dins el món de les supersticions, i ha adquirit a vegades un caràcter gairebé sagrat, que es pot observar per exemple en l'antic ritual de la salpassa, un antic costum de beneir les cases que es practicava a les parròquies rurals eivissenques en què el capellà deixava una petita quantitat de sal darrere la porta de cada casa, que a la vegada es beneïa amb la finalitat de protegir els habitants dels mals esperits.

Com a remei medicinal es feia servir per curar afeccions de la boca, com el mal de queixal, o els colps, i el seu consum també s'estenia als animals de preu i al bestiar amb la creença que els protegia contra les malalties i que ajudava a millorar la producció de llet i de carn. [SCT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments