safrà

safrà m BOT [Crocus sativus, família de les iridàcies] Planta que presenta fulles fines i allargades i bulb blanquinós a la base, amb un recobriment rogenc. El seu nom prové de l´àrab asfar que significa ‘groc´.

Les flors són rosades i se n´aprofiten els estigmes i els estils florals, que es recol·lecten molt laboriosament a mà i s´assequen per ser utilitzats com a condiment i colorant alimentari. Normalment es torren una mica en el moment de ser utilitzats per aconseguir aprofitar millor les seues propietats. Els estams també es poden recollir, però són d´inferior qualitat que els estigmes i els estils.

Per al seu conreu se sembren els bulbs a final de primavera separats uns 10 cm entre ells, en fileres, com si fossin alls. Es poden regar per millorar el seu creixement i també agraeixen els fems. El conreu pot estar uns anys seguits (tres o quatre) al mateix lloc i cada tardor se´n recullen les flors. La producció minva amb els anys i es poden retirar les cabeces i tornar a plantar-les en una altra parcel·la.

Atesa la laboriositat del conreu del safrà, només se´n troben explotacions petites i familiars per a autoconsum i cada vegada se´n veuen menys a Eivissa. El cost de la recol·lecció és el més important de tots, ja que es fa a mà directament. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments