rodar la terra

rodar la terra HIST/CULT POP

Antiga festa eivissenca que s'acostumava a celebrar a l'estiu i que solia ser el compliment d'una promesa que feien famílies pageses de visitar les quatre esglésies dels quartons i la del pla de Vila —les úniques que hi havia en aquell moment a més de la parroquial de Santa Maria— amb la finalitat de resar-hi uns parenostres a cada una.

Aquesta promesa feia que haguessin de pernoctar davall els arbres propers a les esglésies i que passassin les nits cantant i ballant i fent gatzara de tota mena.

Així el 1726 en la visita que efectuà a Eivissa l'arquebisbe de Tarragona Manuel de Samaniego manà enèrgicament als vicaris que tancassin les portes dels temples als rodadors de la terra amb la finalitat de suprimir aquest costum.

Fa un temps, es donava aquest nom al costum de visitar les esglésies dels voltants, en especial la Setmana Santa, durant l'exposició del Santíssim a les cases santes. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments