remolatxa

remolatxa f BOT [Beta vulgaris var. rapacea, família de les quenopodiàcies]

Planta probablement originària d'Itàlia i procedent d'espècies silvestres no comestibles del nord d'Àfrica i del sud d'Europa. Tot i la procedència europea, el seu consum és recent. Es pot consumir fresca, cuita o en conserva, encara que a Eivissa s'ha utilitzat principalment com a farratge de vaques i altres animals i per a la producció sucrera. De fet l'any 2008 aquesta utilitat ja ha desaparegut i només resta un conreu per a l'hort familiar d'autoconsum.

N'existeixen dues varietats, l'allargada i l'arrodonida o aixafada. Les primeres són més blanquinoses i les segones vermelloses, que són les destinades principalment a consum de taula. Es tracta d'una planta herbàcia biennal, que el primer any fa una corona de fulles comestibles, semblants a les dels espinacs, peciolades i de fulla llisa i ovalada.

Al mateix temps desenvolupen una arrel engrossida de color blanquinós o rogenc. El segon any de vida de la planta té lloc la floració, amb flors verdes groguenques. Prefereix sòls profunds i frescos, és sensible al fred a l'inici del conreu i requereix reg per al seu desenvolupament, per tant se sembra de llavor a l'hivern o fi de la tardor, separada uns 50 cm entre cada llavor, i es recull als tres o quatre mesos. És una planta rica en midó. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments