raïm

raïm m BOT Nom que rep el fruit de la parra (Vitis vinifera). Els grans de raïm són baies globoses que estan agrupades en nombre molt variable, des de 5 o 6 fins a 2 o 3 centenars (que són els més freqüents), de manera que constitueixen una formació anomenada panícula. El color de les baies és molt variable: gairebé negre, morat, roig, groguenc, daurat o verd (raïm blanc), a causa principalment del color de la pell del fruit. L´interior és constituït per les llavors (granellons) i una polpa gustosa, dolça, que presenta diferents qualitats organolèptiques en funció de la varietat de què es tracti, el terreny on viu el cep o parra, nom corrent a les Pitiüses, i el grau de maduresa. El raïm és comestible fresc, assecat i també serveix per fer-ne vi, suc i vinagre. Existeix un nombre elevadíssim de varietats diferents de raïm; les que es poden trobar a Eivissa i a Formentera són les pròpies de la conca mediterrània occidental, és a dir, similars a les de la costa del País Valencià, Mallorca i Catalunya. En principi no se´n coneixen de pròpies de les Pitiüses, però tal vegada estudiant-les bé se´n podrien trobar variants amb característiques locals particulars que no arribarien al grau de noves varietats, però que tendrien interès per a la conservació de la biodiversitat i per la seua adaptació a les condicions de conreu de les illes. El comerç o l´intercanvi de material vegetal de vinya ha estat i és molt fàcil, la qual cosa explica que hagi estat molt senzill introduir a les Pitiüses les varietats que hom ha cregut interessants. Algunes de les que es poden trobar a les vinyes de les Pitiüses són les següents: ferrana, maçanet, monestrell, monestrell moll, palop, tempranillo, valdepenyes, valencià negre, vermelleta, giró, etc. La varietat tradicional d´Eivissa més estesa és probablement el monestrell. Els primers anys del s XXI hi ha plantacions per a vinificació de malvasia, tempranillo, syrah, chardonnay, merlot i cabernet sauvignon, varietats apreciades per la seua qualitat i capacitat de produir bons vins. La varietat ferrana és també coneguda fora de les Pitiüses com a planta fina de Pedralba; la ferrana blanca o mallorquina és una varietat blanca. La varietat monestrell és també molt estesa a Eivissa i a Catalunya, i el seu nom prové probablement d´algun cep conreat en un monestir. És una varietat negra que dóna vins amb molts de tanins i alta graduació. Normalment es barreja amb giró per fer-ne vi. A Eivissa es diferencia del monestrell moll, que fa un penjoll de raïm amb el gra més separat i petit. Palop és una varietat molt gustosa i de gra gran, potser es tracta de la varietat anomenada calop a València i altres indrets. La tempranillo a Catalunya es diu ull de llebre mentre que es desconeix el nom eivissenc per a aquesta varietat; és la varietat típica de la Rioja i també es diu valdepenyes. Giró és el nom amb el qual es coneix la famosa garnatxa a les Pitiüses. Es tracta d´una varietat molt conreada al Mediterrani, especialment a Catalunya, de gra petit, ovalat, molt dolç i de color morat; dóna vins d´alta graduació alcohòlica. Malvasia és una varietat blanca molt antiga que es conreava a Grècia, Itàlia, Sardenya, Mallorca i en alguns indrets de València i Catalunya de la qual s´obtenia un vi molt apreciat. La syrah és una varietat negra i la chardonnay és una varietat blanca, ambdues provinents de França. La merlot i la cabernet sauvignon són varietats negres provinents de Bordeus (França), la darrera molt resistent a les malalties. Totes donen vins de qualitat a les Pitiüses els primers anys del s XXI. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments