permòdol

permòdol m ARQUIT/CULT POP Peça llarguera de fusta o pedra encastada al mur i parcialment sobresortint del parament, que hom empra per aguantar la perfila, o directament per reforçar altres bigues o llindes.

Es tracta d’un element constructiu ja caigut en desús abans de l’arribada de les tècniques i els materials de construcció moderns. Així i tot, ben sovent encara es troben permòdols a les cobertes i llindes de les cases més antigues així com als porxos d’algunes esglésies.

També es poden localitzar aquestes mènsules fent funció de sabates, és a dir, coronant els capitells de les agulles i pilastres. El balcó és una altra estructura suportada per permòdols. Aquí ocasionalment poden superposar-se dos d’aquestos elements per tal de permetre una major volada.

Finalment cal citar com a funció pròpia d’aquestes mènsules la de suportar el tauló del banc gerrer quan és adossat al mur.

Tot i que al nucli històric de la ciutat d’Eivissa sovintegen els permòdols de pedra i marès, al món rural tan sols se’n solen trobar de fusta.

En qualsevol cas es tracta d’un element que gairebé sempre presenta motius ornamentals modelats a colps d’aixol o talls de serra, encara que per aconseguir determinades formes també són emprats els puntacorrents, les gúbies i fins i tot les barrines. Les diferents formes decoratives són generalment triades segons la funció, és a dir, depenent de les diferents posicions que el permòdol assoleix a la coberta, ja que segons varien aquestes posicions, canvia l’angle d’observació i en conseqüència el costat del permòdol més exposat a la vista. [AMB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments