perera

perera f BOT [Pyrus communis, família de les rosàcies] Arbre d’origen centreeuropeu, de forma piramidal o arrodonida, en general de poca alçada a les Pitiüses, encara que als llocs més freds es pot desenvolupar fins als 18 metres d’alçada.

La seua arrel principal és pivotant i profunda. La tija és recta i gruixuda, l’escorxa grisa amb esquerdes i rugosa. Les branques són de pell llisa grisosa, les fulles ovalades amb el pecíol molt llarg, lleugerament dentades, normalment sense pèls i brillants per la cara superior. Les flors, normalment blanques, surten quan ja comença a pujar la temperatura per damunt els 9º C i donen lloc a un fruit de forma arrodonida o ovalada i allargada, de polpa generalment blanca i pell verdosa, groguenca o grisosa.

Prefereix un clima fred a un de massa calorós i no li convenen molt les rosades en la floració, per això no és una espècie molt desenvolupada a les Pitiüses, on sol estar present en nombre petit als horts, amb una finalitat més aviat d’autoconsum. Tampoc no li convenen els llocs molt exposats al vent i en llocs càlids prefereix orientacions al nord.

Requereix sòls excel·lents, francs i molt equilibrats, permeables i profunds.

A final de juny se solen consumir les petites peres de Sant Joan, dolces i gustoses. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments