papallona de mar

papallona de mar f ZOOL Nom amb el qual es coneixen els mol·luscos gasteròpodes de l’ordre dels tecosomats. Són animals de vida pelàgica, consistència fràgil i amb unes expansions laterals del peu molt desenvolupades en forma d’ales, que utilitzen per nedar; per totes aquestes característiques reben el nom de papallones de mar.

Se’n coneixen cinc famílies, representants de quatre de les quals apareixen periòdicament a les costes pitiüses.

Solen presentar una conquilla externa, calcificada, en forma d’espiral o de tub cònic —recte o corbat. Aquestes conquilles solen aparèixer dipositades al litoral i a les platges.

Els representants del gènere Cymbulia presenten una estructura gelatinosa interna en forma de barca i transparent on s’allotja la massa visceral.

Les subespècies del gènere Clavolinia tenen la conquilla amb simetria bilateral i les del gènere Limacina la tenen espiralada.

Unes i altres efectuen migracions verticals diàries: de dia viuen a 300 m de fondària i de nit pugen a la superfície a alimentar-se de microplàncton que capturen mitjançant cilis. Solen formar grans concentracions i constitueixen una important font d’alimentació per als grans depredadors de plàncton (cetacis, peixos, etc.). [PAS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments