pallissa

pallissa f ARQUIT/CULT POP Edifici de petites dimensions i de caràcter auxiliar que generalment és compost per una o dues estances i que ocasionalment és dotat de corral.

Malgrat el nom, les seues funcions principals són les de servir de lloc on guardar les eines de treball del camp i, d’una forma provisional, la collita, així com proporcionar repaire a les persones.

Les pallisses se solien construir a finques, parcel·les i especialment als horts situats lluny de l’habitatge habitual, per tal d’evitar els llargs viatges diaris d’anada i tornada o el continu tragí de les eines de treball. A les finques de secà tan sols solien ser utilitzades mentre duraven les tasques agrícoles del llaurat, la sembra o la collita dels fruits.

En algunes parts de l’illa d’Eivissa, com a cala d’Hort, les antigues pallisses de finques de secà anaren perdent, a mesura que augmentava la pressió demogràfica, la seua funció original, tot esdevenint habitatges habituals. Tot i així, aquestos casaments, que en dimensions, nombre i funció de les estances han esdevengut iguals a qualsevol altra casa pagesa, conserven l’apel·latiu original de pallissa.

El mot no és aplicable a tota la geografia pitiüsa, ja que en algunes zones reben el nom de cases d’hort i en altres indrets no reben cap nom específic; en canvi, aquestos tipus d’edificacions lligats als horts esdevengueren tan abundants que donaren lloc a topònims com ara el de ses Païsses al pla irrigat de Portmany. [AMB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments