pèsol

pèsol m BOT [Pisum sativum, família de les lleguminoses] Planta originària d’Europa. És una de les verdures que es pot conrear en secà i així s’ha fet tradicionalment a les Pitiüses. A sòls pedregosos, acabats de desbrossar, nous, i a llocs frescos però no excessivament freds es poden fer molt bé, sempre que plogui suficientment, ja que no suporten la calor forta. També hi ha varietats de pèsol de reguiu, normalment les de bajoca comestible. Es poden consumir secs o quan les llavors són tendres i verdes. La planta de pèsol pot ser de creixement baix (determinat) o bé de creixement més alt (indeterminat), les quals s’emparralen fins als 3 m d’alçada. Com a lleguminosa, les seues arrels, poc desenvolupades, enriqueixen el sòl en nitrogen. Les fulles són compostes, amb folíols en nombre de dos a vuit, acabades en un circell o fil. Les flors són blanques o rosades, de fecundació autògama. En el moment de la sembra, a Eivissa, s’hi sol afegir potassa per adobar, se separen uns 50 cm i s’enterren 2 o 3 llavors entre 2 i 3 cm. És important fer rotacions prou llargues per evitar la proliferació de magraneta, planta paràsita de les lleguminoses molt difícil de combatre. Les varietats de llavor llisa són més rústiques i resistents al fred i a la humitat, i les de llavor rugosa suporten millor la calor. Algunes de les varietats conreades tradicionalment a les Pitiüses són pagès, blanc i dià. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments