ordi

ordi m BOT [Hordeum vulgare] Cereal bàsic en el conreu tradicional de les Pitiüses, de major importància en extensió que el blat. Té interès ramader a les illes, on no n’hi ha aprofitament cerveser. Tant el gra com la palla s’utilitzen com a farratges per a ovelles, cabres, aus, etc. Té un sistema radicular més superficial que el blat, és més baix, treu més tiges i el seu creixement és més ràpid. És més rústic, resisteix millor la sequera i es pot conrear en terrenys no idonis per al blat, tot i que en aquest cas la producció minvaria. Li convenen sòls calcaris i poc pesants. La preparació per sembrar consisteix en una llaurada profunda realitzada entre setembre i novembre, quan la terra està de saó, que permeti una bona infiltració d’aigua quan plogui. Normalment se sembra d’octubre fins a gener, encara que el més habitual és fer-ho abans del 15 de novembre, per aprofitar les pluges de tardor, ja que requereix molta aigua en els moments inicials del seu desenvolupament. El gra és vestit en la majoria dels ordis conreats, a diferència del gra de blat. Es troben ordis de dos (ordis cervesers), quatre i sis carreres (ordis farratgers); els de quatre carreres són una variant dels de sis carreres. Si es vol recollir per fer bales de farratge, l’ordi es talla quan el gra està lletós i es deixa assecar uns dies abans de fer-les. Si es vol recollir el gra s’espera que estigui completament desenvolupat i ben sec, aspecte molt important per permetre la seua conservació. Les varietats tradicionals de les Pitiüses eren l’ordi blanc i l’ordi negre, que estan en desús en començar el s XXI davant les noves varietats comercials. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments