mongetera

mongetera f BOT [Phaseolus vulgaris, família de les lleguminoses] Planta originària d’Amèrica Central i de la zona d’Equador, Perú i Bolívia. Pareix que fou introduïda a Europa el segle XVI des d’Amèrica, on es conreava des del 5000 aC.

Existeixen dues subespècies botàniques: Phaseolus vulgaris nanus (mongeta de mata baixa) i Phaseolus vulgaris volubilis (mongeta per emparralar). És una planta anual, d’arrel fasciculada amb nòduls nitrificants. Les tiges són primes i, segons el seu desenvolupament, es distingeixen varietats que s’emparralen i varietats de mata baixa. Les fulles estan constituïdes per tres folíols i les flors apareixen en inflorescències i amb corol·les de color variable: blanc, groc, violeta, etc. És principalment autògama (95%), per la qual cosa no se n’acostumen a comercialitzar híbrids i es pot guardar una part de la collita per sembrar (s’obtendrà una mongetera amb característiques semblants a la progenitora). La mongetera és una planta de reguiu, que necessita terrenys flonjos que en facilitin la germinació i suficient aigua per prosperar. Al mateix temps necessita sol i calor moderats, entre 10 i 25º C. A temperatures més baixes no germina i a superiors no pot fructificar bé.

En general a les Pitiüses se sembra d’abril a juliol i es cull de juny fins a setembre o octubre. Se sembren dues o tres llavors cada trenta centímetres en solcs de mig metre. Si és varietat d’emparralar es poden separar més. Es poden arrebossar les llavors amb pols de sulfat de coure per evitar malalties que afectin la base de la tija. Si les mates són de la varietat d’emparralar s’ha de construir una estructura de canya de tipus piramidal perquè la planta s’hi emparrali. A Eivissa és freqüent fer un adobat amb superfosfat de calç a raó de 350 quilograms per hectàrea, també poden rebre 50 quilograms de nitrogen.

Algunes de les varietats sembrades a Eivissa són palaueta, blanca llarga i blanca confitet, que són per obtenir gra, i fina negra i vermella que són varietats de mongeta tendra. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments