melonera

melonera f BOT [Cucurbita melo, família de les cucurbitàcies] Planta originària d’Àsia i probablement introduïda pels fenicis o romans.

És una planta anual, d’arrel molt ramificada i creixement veloç. Les tiges són primes i herbàcies, normalment s’estenen damunt la terra, però podrien emparralar-se gràcies als seus circells. Les fulles són de color verd groguenc, grans, pentagonals o ovades, dividides en lòbuls dentats i de tacte aspre. Les flors, grogues, són solitàries i monoiques, habitualment. Les masculines apareixen als entrenusos més baixos i les femenines més endavant. La pol·linització es fa per abelles i insectes. El fruit, conegut amb el nom de meló, és una infructescència globosa més o menys ovalada, amb una carn abundant i les llavors a la cavitat interior. La pell és dura i pot ser llisa, estriada o reticulada segons les varietats, i de color groc, taronja i fins al verd. La polpa és groguenca, taronja o verdosa, de sabor molt dolç, aromàtica i molt apreciada per al consum en fresc.

La melonera és una planta de reguiu, que necessita calor per desenvolupar-se adequadament, encara que no excessiva (17-22°C). És resistent a la sequera, per aquest motiu es pot conrear a camps de secà molt ben femats i ben llaurats, per tal que el terreny sigui capaç primer d’acumular aigua i després, gràcies a les cavades, d’alliberar-la progressivament. És conegut que a Eivissa i Formentera es feien melons de secà d’aquesta manera, enterrant també fulles de figuera de pic o d’èdril a prop del punt de sembra per proporcionar més humitat a la planta. La humitat excessiva afavoreix el desenvolupament de malalties i la pèrdua de qualitat del fruit.

Se sembren dues o tres llavors cada dos o tres metres en secà i s’empren marcs més petits (1,5 o 2 metres) quan es tengui la possibilitat de regar, que és el conreu més comú. Algunes de les varietats més comunes són eriçonet (meló globós, amb la pell escripturada), groc, pinyonet o meló d’hivern. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments