marieta

marieta f

1.
ZOOL Nom amb què es coneixen els insectes coleòpters de la família dels coccinèl·lids, insectes molt populars que s’agrupen en un gran nombre d’espècies arreu del món.

Es caracteritzen per la simpàtica forma del seu cos arrodonit i convex així com per les seues vistoses coloracions. El seu cap és curt així com les potes, les quals són retràctils. Són bons voladors. Presenten tonalitats intenses de colors variats com vermells, taronges i grocs amb taques fosques de formes i quantitats variables en funció de les diferents espècies. Passen l’hivern reunides en grans grups que poden arribar a ser de centenars d’individus. A la primavera són molt freqüents i fàcils d’observar als camps pitiüsos.

Són depredadors actius i la seua dieta es constitueix fonamentalment de pugons, la qual cosa fa que siguin molt útils en la lluita biològica contra certes plagues dels cultius. Les femelles ponen una gran quantitat d’ous a les plantes on hi ha pugons per tal d’assegurar-se l’alimentació de les futures larves. Les marietes més comunes a les illes Balears i Pitiüses són el bovet (Thea vigintiduopunctata), el bovet gros (Epilanchna chrysomelina) i, especialment, el bovet pintat (Coccinella septempunctata); aquesta darrera espècie es caracteritza per tenir els èlitres de color vermell intens amb set punts negres. El bovet és de color groc amb punts negres i de mides més reduïdes i el bovet gros és taronja amb deu taques negres.

2.
margalida. [VPS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments