fumeral

fumeral m CULT POP Part del conducte de la xemeneia o parafum que sobresurt del terrat i té per funció facilitar l’evacuació dels fums.

A les Pitiüses, quasi sempre són de secció quadrada, encara que de vegades se’n poden trobar de rectangulars. Sovent són rematats amb una mena de cucurull per tal d’evitar l’entrada de la pluja; gairebé sempre es troben emblanquinats.

Als casaments més vells els fumerals solen ser curts, de vegades tan sols assoleixen una mínima elevació per sobre la coberta. Dues rajoles situades formant un triangle en són la culminació més freqüent. Ocasionalment aquestes portes poden presentar uns forats més petits que hom practica per tal de facilitar la sortida del fum amb vents creuats. Altres vegades la rajola se situa plana, deixant les obertures per baix d’aquest cim. En aquest cas se sol coronar el conjunt amb un mac o caramull de mescla per tal d’evitar que el vent el pugui arrabassar. De vegades el fumeral no és més que una olla rompuda i capgirada que ha estat reutilitzada amb aquesta funció.

A les construccions més modernes de l’arquitectura popular de Formentera, i esporàdicament també a Eivissa, els fumerals poden presentar un coronament artístic consistent en una decoració realitzada amb una variable combinació de motllures, sanefes en relleu o formes geomètriques. [AMB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments