familiar del Sant Ofici

familiar del Sant Ofici HIST Oficial de la Inquisició.

Consta que el s XVI ja existia a Eivissa el tribunal del Sant Ofici, que sempre va dependre de l’inquisidor general de Mallorca, a qui el tribunal d’Eivissa havia de trametre tota la documentació de les actuacions preses per tal que se’ls donàs la sentència que convenia. La gran festa del Sant Ofici era la del dia de Sant Pere Màrtir, que normalment se celebrava a la parròquia de Santa Maria o a l’església del convent dels frares dominics. Tot i que foren pocs els dominics que tengueren el càrrec de comissari, a la sagristia del mencionat temple es conserva una pedra amb la coneguda llegenda Defensio Fidei.

A la festa de Sant Pere Màrtir es convocaven tots els pobladors de l’illa i, durant la missa, en acabar la lectura de l’evangeli, des de la trona es donava lectura al llarguíssim document de l’Edicte de la Fe, el qual acabava amb aquestes dures paraules: “Per manera que la veritat se sapia y los mals sian castigats, y los bons y fidels cristians coneguts y honrrats, y nostra Santa Fe Catolica sia augmentada y excelsada”.

Malgrat que cada un dels cristians rebia el manament de comunicar al tribunal del Sant Ofici qualsevol acte contrari a la relació del mencionat edicte, en tenien especial obligació els familiars del Sant Ofici, que formaven part del tribunal, dels quals solia haver-n’hi dos a Vila, un al pla de Vila, un a Formentera i un a cada quartó: Santa Eulària, Balansat, Portmany i ses Salines.

Els familiars tenien especial cura perquè tothom tengués el respecte necessari a les prescripcions de l’edicte que ells havien de conèixer molt bé, tot i que de vegades els familiars feien valer la seua privilegiada situació per enfrontar-se amb amics i membres de la pròpia família, per raó de terres o altres béns. [JMC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments