esquatínids

esquatínids m pl ICT Família de peixos condrictis elasmobranquis de l’ordre dels esquatiniformes, amb aspecte semblant a les rajades però amb taques al dors, amb tretze espècies diferents, de les quals tres són habituals a la Mediterrània. Les aletes pectorals són grosses i es troben esteses cap endavant. Tenen dues aletes dorsals i no presenten aleta anal. El lòbul inferior de l’aleta caudal és més gros que el superior. La pell és aspra i es troba coberta de denticles dèrmics gruixuts. Tenen el cap pla i arrodonit, separat de la resta del cos per un coll curt. La boca es troba en posició terminal i les dents són punxegudes. Poden arribar a fer dos metres de llargària. Mengen petits peixos, crustacis, cefalòpodes, gasteròpodes i bivalves. Són ovovivípars i tenen entre deu i vint cries. Són peixos bentònics que viuen al fons de la plataforma o al talús, a profunditats que van dels 50 als 100 metres. Tenen costums nocturns; de dia romanen soterrats a l’arena o al fang amb els ulls fora i, de nit, surten a buscar aliment. Són freqüents a les aigües pitiüses. Les tres espècies d’aquest gènere, conegudes com escats, Squatina squatina, S. oculata i S. aculeata, es troben a la llista vermella dels peixos de Balears catalogades en perill crític. A la Reserva Marina des Freus està prohibida la seua captura. [VPS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments