- Inici/
- Índex Alfabètic/
- E/
- EM/
- empeltar
empeltar
empeltar v tr AGR Tècnica agrícola i de jardineria consistent en la realització d’un empelt. Acció d’inserir en una part d’un vegetal (patró o peu) una porció d’un altre (empelt) proveïda almenys d’un ull per garantir la brotada. El peu pot estar plantat a la terra o bé tractar-se d’un esqueix que primer s’empelta i a continuació es planta (cas típic de la parra). Hom pot decidir empeltar una parra de peu americà amb Vitis vinifera per obtenir raïm de consum humà i evitar els danys de la fil·loxera, o l’ametller dolç damunt un peu amarg que és més resistent però de fruit no comestible, o bé uns rosers per canviar el tipus de flor que donin. Es poden empeltar amb facilitat la major part d’espècies arbustives i arbòries: parres, garrovers, tarongers, ametllers, codonyers, oliveres, nesprers, pruneres, etc. També les hortícoles, com carabasseres, xindrieres, etc, amb tècniques més acurades i modernes. [CGV]
Descàrregues
