empeltar

empeltar v tr AGR Tècnica agrícola i de jardineria consistent en la realització d’un empelt. Acció d’inserir en una part d’un vegetal (patró o peu) una porció d’un altre (empelt) proveïda almenys d’un ull per garantir la brotada. El peu pot estar plantat a la terra o bé tractar-se d’un esqueix que primer s’empelta i a continuació es planta (cas típic de la parra). Hom pot decidir empeltar una parra de peu americà amb Vitis vinifera per obtenir raïm de consum humà i evitar els danys de la fil·loxera, o l’ametller dolç damunt un peu amarg que és més resistent però de fruit no comestible, o bé uns rosers per canviar el tipus de flor que donin. Es poden empeltar amb facilitat la major part d’espècies arbustives i arbòries: parres, garrovers, tarongers, ametllers, codonyers, oliveres, nesprers, pruneres, etc. També les hortícoles, com carabasseres, xindrieres, etc, amb tècniques més acurades i modernes. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments