dijuni

dijuni m CULT POP El dijuni i l’abstinència era la penitència que, amb variacions segons les èpoques, estableix el cristianisme catòlic durant la Quaresma en memòria dels quaranta de dies que l’Evangeli afirma que Jesucrist passà al desert.

Antigament el dijuni i l’abstinència de menjar carn eren mantenguts com a precepte estricte per l’Església, però el darrer segle aquestes penitències varen ser molt alleugerides i a l’actualitat només es mantenen per als divendres de la Quaresma i per al Dijous i el Divendres Sant de la Passió.

A Eivissa es guardava tota la Quaresma, fent tres menjades curtes cada dia. Els aliments es pesaven; per exemple, de pa només se’n menjaven tres unces (uns 100 g). Posteriorment el dijuni passà als dimecres, divendres i dissabtes, amb tres menjades al dia però sense límit de quantitat encara que no es podia menjussar entre i entre.

Els al·lots fins a set anys no tenien obligació de fer dijuni i tampoc la gent d’edat avançada. Tampoc qui anava a treballar amb la “barsa armada”, és a dir, anar a fer el jornal tot el dia fora de casa. Aquestos treballadors fins i tot podien menjar obra de porc si era l’únic que tenien.

L’abstinència de carn podia ser passada per alt mitjançant el pagament d’una butlla a l’Església que només tenien dret a pagar els qui vivien a la seua terra. [VMS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments