dessaladores

dessaladores f pl GEO La sobreexplotació dels aqüífers i la creixent demanda d’aigua existent a les Pitiüses va portar, entre altres solucions possibles com la racionalització del consum i el control del creixement urbanístic, a la construcció, des de 1994, de diferents plantes destinades al dessalatge d’aigua de la mar.

La separació de l’aigua de la mar de les sals que porta dissoltes es fa a les tres plantes pitiüses mitjançant el sistema de l’òsmosi inversa i el procés de dessalatge a través d’uns processos fisicoquímics que varien segons la tecnologia de cada planta.

La primera planta de dessalatge, que tècnicament són anomenades estacions dessaladores d’aigua marina (EDAM), va ser posada en funcionament per al servei de la ciutat d’Eivissa l’any 1994. El titular de la planta és el Consorci d’Aigües de la Ciutat d’Eivissa. Aquesta planta capta aigua de la mar mitjançant sis pous situats prop de la costa que arriben a 45 m de profunditat. Està capacitada per dessalar 9.000 m3 d’aigua al dia, ampliables a 10.200m3 i té una producció de 2.900.000 m3 anuals. L’energia que consumeix la planta en el procés la produeixen dos grups dièsel que formen part de l’equipament de la pròpia estació. Els nivells de pH i de duresa de l’aigua resultants després del tractament, són corregits a la mateixa planta. La salmorra —aigua amb alta concentració de sals— que es deriva de la dessalació, és bombada i abocada novament a la mar a la costa de llevant de s’illa Plana.

La dessaladora de Formentera va ser muntada l’any 1995 a la zona des Ca Marí, Sant Francesc, i n’és titular el Consorci d’Aigües de Formentera. Té capacitat per dessalar 2.000 m3 diaris i produeix 340.000 m3 anuals. La captació de l’aigua salada la fa mitjançant quatre pous i un cinquè en reserva, situats prop de la dessaladora i que arriben als 75 m de fondària. La salmorra és bombada a la mar i l’aigua produïda és corregida de pH i desinfectada a la mateixa estació.

Pel que fa a la dessaladora de Sant Antoni, va ser muntada prop de cala Gració l’any 1996, és de titularitat del Consorci d’Aigües de Sant Antoni i té capacitat per dessalar 8.000 m3 al dia, ampliables a 12.000 m3, amb una producció anual d’1.000.000 m3 anuals. Com a la d’Eivissa la captació d’aigua es fa a través de sis pous costaners que arriben a una fondària de 50 m i la salmorra és evacuada per gravetat a un punt de la costa proper a la planta. L’aigua produïda és desinfectada i corregida de pH a la mateixa estació. [IFB/EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments