depuradores

depuradores f pl GEO Oficialment tenen el nom d’estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) i n’hi ha tant de titularitat pública com privada, dedicades a la depuració de les aigües fecals d’hotels, de poblacions i d’urbanitzacions.

Pel que fa a les públiques són en total dotze, onze pertanyents a l’Institut Balear de Sanejament (IBASAN), adscrit a la Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears i una, la de Portinatx, que és de l’Ajuntament de Sant Joan de Labritja i la gestiona SOGESUR.

Les de l’IBASAN foren posades en funcionament entre 1992 i 1999 i en el seu disseny es va tenir en compte tant la població habitual i la seua taxa de creixement, com l’augment d’usuaris que aquestes depuradores han de poder suportar els mesos d’estiu.

El tractament de les aigües depurades és diferent segons els casos: hi ha depuradores que les eliminen per evaporació, altres les infiltren en el terreny mitjançant sondejos, altres les reutilitzen per a l’agricultura i, finalment, hi ha casos en què les aigües són evacuades a la mar.

La més important d’aquestes instal·lacions és la depuradora d’Eivissa, que va ser posada en servei el 1992 i té capacitat per a 25.000 m3 diaris i que tracta uns 6.300.000 m3 anuals. El seu disseny està pensat per a una població de 100.000 habitants ja que si bé la ciutat d’Eivissa no arriba ni de bon tros a aquesta xifra, l’estació va ser feta tenint en compte les persones que visiten la ciutat i els residents habituals; és el concepte d’habitants equivalents que es calcula mitjançant l’operació de sumar els residents habituals més els visitants anuals dividits entre els dotze mesos de l’any.

La més petita d’aquestes depuradores és la de Sant Josep de sa Talaia que pot depurar 150 m3 d’aigües fecals al dia i està pensada per a una població de 1.000 habitants.

L’illa de Formentera compta amb una depuradora posada en servei el 1992 i que té una capacitat de 3.000 m3 al dia, amb un volum d’aigua tractada cada any de 720.000 m3; les aigües depurades són abocades a la mar. [IFB/EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments