cutxilla

cutxilla f

1.
CULT POP És un ganivet que consta d’una fulla d’acer i un mànec que pot ser de diferents materials.

L’acer que s’usava a les cutxilles provenia freqüentment de llimes velles o de ballestes. Se’n feien de quatre llargàries principals que es calculaven segons la mida de la fulla: palm, palmet, forc i forquet. També n’hi havia de molt petites com el raoret.

La fulla pot ser llisa o presentar incisions fetes amb combinacions de punts, ratlles i semicercles disposades en forma de dibuixos geomètrics o representant motius florals. El cas, o part superior de la fulla, està rebaixat en el terç més proper a la punta.

El mànec sol ser de fusta, recte, generalment folrat de llautó decorat amb incisions fetes amb burí que tracen dibuixos geomètrics o vegetals i forats que deixen veure la fusta que hi ha davall. També podien ser d’os, de banya, combinant fusta i llautó, de fusta, llautó i banya combinats, i altres; fins i tot, es coneixen mànecs fets de plata.

Les cutxilles es portaven en una funda de cuiro decorada amb repussats que representen motius vegetals i cosida generalment amb fil de coure. Una llengüeta permet fixar-la a la cintura. Els homes portaven la cutxilla a la cinta, bé al regal de la cuixa, bé a l’esquena. El tall sempre es duia girat cap amunt ja que aquesta era la manera com es pegava la cutxillada, clavant amb el tall cap amunt i tallant també en el mateix sentit, obrint una ferida mortal de necessitat.

Víctor Navarro afirma que la cutxilla es donava als al·lots quan arribaven a una certa edat i des de llavors eren considerats homes. El contacte sovintejat dels pitiüsos amb aquesta i altres armes prové de la llarga etapa d’inseguretat que es visqué a les illes fins al segle XIX; amb aquestes també els homes exaltaven la seua virilitat.

1 cutxilla matancera o de matances És igual que la cutxilla però lleugerament més grossa i emprada especialment per a la matança del porc. [CSC/AMB/VMS]

2 cutxilla de garró Era usada pels mariners i, com diu el seu nom, no té el mànec recte sinó que acaba en forma de ganxo, amb un garró. [VMS]

2.
NÀUT

1 Asta, taula gruixuda col·locada entre la contraroda i la peça de clau a proa, a manera de quadernes.

2 Vela d’estai. Les cutxilles són veles triangulars que s’enverguen als estais entre pal i pal. [APC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments