crucifix

crucifix m REL/CULT POP Imatge de Jesucrist crucificat que ocupa un lloc destacat en la joieria de les Pitiüses, d’acord amb el sentit religiós que impregna aquesta manifestació a tot Espanya ( creu).

Pel que fa a la debatuda qüestió sobre el nombre de claus utilitzats en el suplici de Jesús, Innocenci III al·legà que foren quatre, bé que des del s XIII es va introduir el costum de representar la crucifixió només amb tres, cosa que no exclou representacions posteriors, amb quatre claus. Aquesta reducció va comportar que la imatge de Jesús crucificat perdés rigidesa, atesa la forçada posició obliqua de les cames.

La imatge de Crist apareixerà amb el costat brollant sang, expressant gràficament la doctrina dels eclesiòlegs que en el període gòtic insistien en la imatge de l’Església nascuda del costat de Crist a la creu, com Eva fou extreta del costat d’Adam (J. Cantó Rubio). Amb la substitució de la corona reial o mural per la d’espines, i l’estudi anatòmic, es va imposar el realisme cruel del drama del Calvari.

A la documentació notarial d’Eivissa apareixen exemples de crucifixos, alguns amb ornaments. Els ornaments que s’han pogut observar, en les peces testimoni corresponents, estan realitzats amb labor de filigrana, i apareixen vorejant la silueta de la creu. Així es mostren, p ex, en el crucifix que remata el cap d’aquells rosaris de plata i coral especialment concebuts per a la disposició sobre el pit de les pageses, constituint una varietat d’emprendada . Pel que fa a la pròpia imatge de Jesucrist, obeeix al tipus de tres claus.

La representativitat documental dels crucifixos d’or entre les joies de les pageses eivissenques, abans de traspassar la meitat del s XX, sembla permetre la seua identificació amb els santcristos o creus d’or que es coneixen en l’actualitat. És a dir, amb els conjunts religiosos que reben el nom del seu tercer cos o penjoll (àguila , corona i creu o santcrist). Les mesures d’aquest tercer cos, crucifix o santcrist, solen oscil·lar entorn dels 10-12 cm d’altura i 9-11 d’amplada. Sobre el braç superior s’arqueja una làmina ampla d’or amb les inicials llatines INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum). Emmarcant el creuer apareix una aspa de llamps.

La imatge representa generalment el Crist de tres claus (braços fluixos i cames arquejades, sense el suport de la peanya), si bé s’ha documentat també en algun cas el Crist d’aspecte més arcaic fixat a la creu amb quatre claus i la peanya corresponent. El faldó és constituït per una simple faixa. Tot això es complementa amb labor de filigrana, diversos penjarolls i altres ornaments. [LMP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments