cosset

cosset m INDUM Diminutiu de cos que designa una peça de vestir sense mànegues que cobreix el cos, especialment peça de roba que portaven les dones damunt la cotilla amb joncs i balenes per estrènyer-se el cos. També rep aquest nom una peça que cobreix el pit i l’esquena dels infants de bolquers.

Així mateix la roba d’home que es du per damunt la camisa (jupetí , justacor o justacòs i gec ).

El cosset femení s’identifica amb el justillo castellà i és anàleg a alguns fassets documentats a Eivissa el s XVIII fets de cordellat vermell. En aquest mateix segle s’han trobat referències als protocols notarials a cossets d’altres menes com els de calamac i els de burell . Entre ells crida l’atenció l’anomenat a la documentació en castellà “de muchachas buenas”, probablement per l’honesta significació que comportava la humilitat i la discreta tonalitat del burell usat en la seua confecció o bé per certes característiques de la seua factura, més discretes que en els altres models: dos basquiñas de lana el cosete de borel de muchachas buenas.

Pel que fa als cossets destinats a vestir els infants cal fer, fonamentalment, una distinció segons si es corresponen amb el moment en què encara no hi diferenciació entre la indumentària dels dos sexes o quan ja hi ha aparegut. En el primer cas el cosset es una peça que cobreix el pit i l’esquena i en el segon es tracta, segons el cas, del guardapits , del jupetí, del justacòs, del justet del fasset de petites dimensions. [LMP]

Amb el nom de cosset es designa també, generalment, la part superior de la gonella i quan una dona no portava el mantó es deia que anava de cosset.


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments