corona

corona f

1.
Ornament en forma de cercle que se cenyeix al cap, fet de flors, de fullatge, de metall o d’altres materials.

2.
CULT POP Dins el grup de joies de caràcter popular, un element amb forma de corona és el que serveix per realçar la qualitat sagrada d’alguns ornaments.

Les corones d’or constitueixen el segon dels tres ordres o cossos presents en els conjunts religiosos que participen a la configuració de l’emprendada d’or. El primer d’aquestos conjunts és el conformat per àguila bicèfala, corona i crucifix ; conjunt conegut amb el nom de santcrist o, simplement, pel de creu , i del qual hi ha constància documental el 1835. Tot i així, el seu disseny sembla arrancar de la centúria anterior.

Amb el nom de joia d’or es designa un altre conjunt estructurat en tres ordres, igualment encastats uns amb els altres en successió vertical; cossos que en aquest cas són una creu de filigrana, novament una corona, i un reliquiari amb dos vidres o joia, segons la nomenclatura illenca.

Les corones que apareixen en les peces testimoni que s’han estudiat, tant les de la creu com les de la joia, estan concebudes per ser vistes només de front, de manera que només es desenvolupen sobre un semicercle. Estructuralment, s’hi distingeix una cúspide d’aspecte conopial i la corona pròpiament dita, generalment i fonamentalment afiligranades, encara que no manca algun exemplar amb el cos de la corona massís.

Generalment les corones de la creu fan entre 5 i 8 cm de longitud, i les de la joia entre 5,5 i 6,5 cm.

Pel que fa al rosari de plata i coral que essencialment constitueix una de les emprendades d’aquestes matèries, pot presentar en el seu cap una corona de característiques similars, concretament sobre la creu o crucifix final. [LMP]

3. CULT POP Part superior del paller . [AMB]

4. PESC Cóp . Corona de potera ( botera). A Eivissa rep el nom de paneret . [APC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments