cor

cor m

1.
AGR Espigot de la dacsa o sia, la panolla de blat de moro després de llevar·li els grans. 2 Part interior de la fruita.

2.
CULT POP Penjaroll d’anell . Làmina molt petita retallada en forma de cor, amb un sortint perforat a la seua part superior per servir de penjaroll —generalment en conjunt amb una altra peça en forma de clau —, a les cadenetes que pengen com a bombades d’alguns anells de les pageses promeses en matrimoni.

Se suposa que aquesta factura acorada deriva de la del triangle invertit, que també pot aparèixer en penjolls d’aquest tipus, igualment associat amb la clau. No ha d’oblidar-se que el triangle invertit és un símbol complex i ambigu per diverses connexions, que admet equiparar-se amb el cor i pot substituir-lo simbòlicament (segons Cirlot), encara que quedi implícit el seu caràcter sexual, com a símbol de la fecunditat.

En aquest aspecte, si els eivissencs normalment reconeixen en aquestos penjarolls el lliurament del cor i de la clau de la nova llar (com a simbòlic clauer ) que fa l’enamorat a la seua futura esposa, o de la clau que obre el seu cor, mai no es nega el seu contengut eròtic.

En opinió d’algun antropòleg hi ha fins i tot la possibilitat que aquest triangle i la clau fossin, a Eivissa, amulets màgics relacionats amb la fertilitat, o destinats a preservar la dona contra qualsevol amenaça forana (F. Rodríguez); ço és, que potser complissin simbòlicament i màgica la missió dels cinturons de castedat, les claus dels quals portaven els senyors quan anaven a la guerra.

Ambdós penjarolls poden aparèixer ocasionalment vinculats amb altres en forma de campaneta i de magrana .

3.
cor de cànem CULT POP Fibra de cànem que es treu neta de l’operació de pentinat. [LMP]

4.
DIAL loc

1 Saber de cor
: saber de memòria.

2 Estar com el cor de sant Jordi: estar a pler, en completa pau espiritual. [VMS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments