convers

convers m HIST Genèricament aquest mot designa la persona que havent deixat una religió n’abraça una altra.

Especialment en les edats mitjana i moderna aquest terme s’aplicava a les persones de religió jueva o musulmana que adoptaven el cristianisme tot renegant de la seua antiga creença. Amb tot, el mot convers era especialment destinat als jueus, ja que els musulmans solien ser anomenats més comunament batejats.

Els conversos eren motiu d’una certa segregació social i d’un control eclesiàstic de costums i hàbits prou rígid, ja que sempre existia la sospita que la seua no hagués estat una conversió totalment franca sinó interessada per les millores en l’estatus social que representava esdevenir cristià. Tanmateix, aquestes conversions foren moltes vegades forçoses.

L’acceptació del cristianisme significava per al convers un apartament físic dels creients de la seua antiga religió; clar que això era en el pla teòric, perquè hi ha notícies en les visites eclesiàstiques d’Eivissa ( visitador) de convivència entre cristians vells, jueus i jueus conversos o que, almenys, aquestos acudien junts a certes festes, en contra dels preceptes eclesiàstics.

El Sant Ofici de la Inquisició , amb els seus informes de netedat de sang, aprofundirà les diferències entre els cristians vells i els descendents de conversos, impedint una plena integració d’aquestos en la societat cristiana. És el cas dels xuietes —jueus— de Mallorca, un fenomen no detectat a Eivissa. [AFA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments