consumer

consumer m HIST Persona encarregada del cobrament de l’anomenat impost sobre el consum.

Aquest tribut municipal va ser instaurat l’any 1845 i gravava la major part dels articles de primera necessitat. Malgrat que va ser abolit a l’alçament progressista de 1854 va continuar exigint-se a moltes bandes fins ben entrat el segle XX.

Es cobrava de manera directa a les portes i les entrades de les ciutats i viles. Els consumers actuaven de manera molt semblant a la dels duaners i escorcollaven els paquets i embalums dels que hi volien entrar i feien pagar les taxes corresponents sobre les mercaderies o queviures subjectes a l’impost de consum. A causa d’aquesta manera d’actuar eren anomenats popularment punxa-sàrries.

L’impost del consum va ser molt impopular perquè originava l’alça dels preus. Aquest refús de la població envers l’impost va ser motiu de greus baralles entre la gent i els consumers i causà avalots contra les autoritats tant a Eivissa com a la resta de l’Estat, com la revolta de Manresa l’any 1878. Algunes acabaren fatalment amb la mort d’algun dels implicats, com la que narra Enrique Fajarnés Cardona a Lo que Ibiza me inspiró esdevinguda l’any 1913 i que originà un gran avalot en què es destruïren les casetes dels consumers; aquest impost va ser suspès momentàniament.

Els consumers anaven uniformats i armats, tenien situats els seus punts de control a llocs estratègics de la ciutat d’Eivissa, com la porta de s’Estacada i la confluència dels camins de Sant Jordi i de Sant Antoni, prop de can Cabrit. El punt principal se situava davant del passeig de Vara de Rey, aquest establiment comptava amb els pesos i mesures necessàries per al cobrament de l’impost. Al port hi havia també una bàscula destinada a les mercaderies arribades per via marítima.

Les anècdotes referents als consumers i a la manera com la gent intentava burlar el seu control són molt abundoses i fins i tot hi ha algunes cançons que en fan esment. [AFA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments