cirerer

cirerer m BOT

1.
[Prunus avium, família de les rosàcies] Arbre fruiter. En la seua forma espontània viu a Europa central i a l’Àsia central, però és escassa a la regió mediterrània.

És un arbre d’arrels fortes i profundes, perpendiculars. El tronc pot arribar als 15 m d’alçada, amb moltes branques, horitzontals o erguides. L’escorça és coriàcia, d’un color gris fosc. És caducifoli, de fulles grans, ovals, dentades, que pengen de les branques, d’un verd intens a la pàgina superior, i glabres o a penes piloses a les nerviacions. Les flors són blanques, aromàtiques i atreuen molt les abelles; surten dels ulls al mateix temps que les fulles.

Un altre tipus de cirerer fa els fruits àcids o amargs, és el Prunus cerasus; es tracta d’un arbre de port inferior; de 6 a 8 m d’alçada, branques petites horitzontals o que pengen, fulles més petites i erguides.

El fruit, la cirera , és de color roig intens.

El cirerer a Eivissa es presenta com un arbre de les zones interiors i més elevades sobre el nivell de la mar. Cerca les zones més fredes per completar la seua diferenciació floral, que ve determinada per un mínim d’hores de fred acumulades. Normalment apareix com arbre aïllat o en grups petits, que agraeix els regs. S’adapta gairebé a tots els terrenys, inclosos els calcaris. Resisteix bé el vent i les variacions de temperatura; el pitjor és que plogui abans de la recol·lecció, perquè les cireres s’obren.

Es multiplica per llavor, esqueix i empelt, que convé fer el primer any. Floreix d’abril a maig, i els fruits es cullen entre 30 i 50 dies després. És un arbre que no suporta la poda; a vegades es fan talls longitudinals al tronc per permetre l’estirament de l’escorça. [CGV]


2. CULT POP Hi ha un endevineta que fa referència al cirerer i a les cireres, diu així: “Dingondango està plantat / més de cent penjats amb ell, / tots van vestits de vermell / en no ser en dingondango vell”.


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments