cascavell

cascavell m CULT POP Esfera buida, de metall, que dins té una boleta que actua a manera de batall i produeix un so agut de campaneta .

Hi ha autors que afirmen que els cascavells i els sonalls —esp els sonalls de penjar— podien tenir un caràcter màgicoprotector contra les bruixes i servir com a preservadors de mals, penjant, mitjançant cadenes, de l’espatla o de la cintura dels petits i també enganxats en el faixer ( faixa) o del propi bibinet ( boverall, pitet i pitralet).

La iconografia espanyola dels s XVI i XVII constata el costum de protegir els al·lots amb aquestos i amb altres penjolls. Precisament daten del primer quart del s XVII dos documents eivissencs referits a Vila, que semblen referir-se als cascavells com extrem dels sonalls de penjar. Un d’ells esmenta un xiulet amb tretze cascavells i una cadeneta de plata i l’altre una corneta de plata amb cinc cascavells; aquestos exemples tenen paral·lels a alguns llocs de la península Ibèrica.

Entre els botons dels jupetins dels hòmens hi ha els anomenats de cascavell que podien tenir la funció de produir so amb el moviment i esp en el ball. Tampoc no es pot descartar una funció màgicoprotectora en sonar, tal com s’esdevé amb botons semblants d’altres zones de la península Ibèrica i de les illes.

La col·locació de cascavells al coll de certs animals, resulta útil per sentir-los quan es mouen. [LMP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments