caprifoliàcies

caprifoliàcies  f pl BOT Família de plantes llenyoses, generalment arbustos grossos i mitjans o plantes enfiladisses, que viuen a zones de clima temperat de l’hemisferi nord. Comprèn unes 450 espècies de les quals només dues són autòctones de les illes Pitiüses.

La família de les caprifoliàcies pertany a la classe de les magnoliates o plantes dicotiledònies, i a l’ordre de les dipsacals. Les caprifoliàcies es caracteritzen per tenir fulles oposades, flors vistoses i oloroses, de simetria radial o bilateral, generalment amb cinc sèpals, cinc pètals, cinc estams i un sol pistil d’ovari ínfer. El fruit és generalment carnós, una baia o una drupa, i sol ser dispersat pels ocells.

Les caprifoliàcies presents a les nostres illes pertanyen a tres gèneres: Lonicera, Sambucus i Viburnum.

El lligabosc o xuclamel (Lonicera implexa) és una planta enfiladissa llenyosa, que té fulles el·líptiques i oposades, lluents pel revers i glauques per l’anvers, i flors groguenques molt oloroses en forma de tub. Els fruits (baies), redons i vermellosos, estan envoltats per un involucre en forma de cassoleta verda. Viu de manera natural als llocs ombrívols i humits d’Eivissa, com es la costa nord de l’illa i els vessants obacs de les muntanyes de l’interior. A Formentera és molt rara i es troba a les penyes ombrívoles de la Mola.

La Lonicera japonica és una liana de l’Àsia oriental similar al lligabosc, que sovent s’utilitza en jardineria.

El saüc o saüquer (Sambucus nigra) és un arbust o petit arbret de fulles compostes, que floreix formant grups de nombroses flors petites i blanques. El fruit és una drupa negra comestible. El saüc no és una planta pròpia de les Pitiüses, però, des d’antic, ha estat cultivada per les seues propietats ornamentals i medicinals, i per això es pot trobar als torrents i al costat d’algunes fonts i cases.

L’évol (Sambucus ebulus) és una planta herbàcia semblant al saüc però de fulles una mica glauques i amb tiges mai llenyoses. Viu de manera natural en ambients humits i nitròfils d’Eivissa, i manca a Formentera.

El marfull (Viburnum tinus) és un arbust alt de fulles simples, lluents per l’anvers i piloses pel revers, flors blanques i fruits (drupes) de color blau fosc brillant. No és autòcton de les Pitiüses, però s’utilitza com a planta ornamental en jardineria, i a vegades esdevé subespontani. [JDE]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments