canya de sucre

canya de sucre  f BOT [Saccarum officinarum, família de les gramínies, tribu de les andropogònies] Planta originària de l’Àsia sud-oriental. A l’Índia es cultiva des de fa 3.000 anys.

Fou introduïda a Europa pels àrabs durant l’edat mitjana. Era cultivada per extreure’n el sucre, i va ser l’única font de sucre fins a la selecció i el cultiu de la remolatxa sucrera.

És una planta persistent amb un sistema rizomàtic subterrani des d’on surten les arrels. Les tiges són de secció oval o circular i estan formades per diversos entrenusos de 2 a 8 cm de diàmetre. Les canyes arriben als 2 o 5 m d’alçada. L’interior de les tiges és constituït per teixit parenquimàtic, les cèl·lules del qual apareixen plenes de sucre. Les fulles són estretes (fins a 8 cm) i llargues (fins a 1 m), neixen als entrenusos i es disposen densament. La inflorescència és una panícula terminal.

És una planta tropical que exigeix calor elevat, forta humitat ambient i gran quantitat d’aigua de reg. S’adapta a una gamma de sòls molt diversa, fins i tot als sòls salins, sempre que no siguin ni massa àcids ni massa alcalins. Prefereix els territoris d’al·luvió propers a la mar.

Es multiplica clonalment, és a dir, per esqueixos. Abans de plantar-la és aconsellable fer un adobat molt fort, amb fems i potassa, element que consumeix en gran quantitat. Es planta a l’estiu, i deu o quinze mesos més tard es talla a ran de terra. Els nusos enterrats donaran lloc a una nova brotada de fulles. Aquest procés es pot repetir sense renovar el cultiu durant uns cinc anys.

La canya de sucre és una planta relativament freqüent a Eivissa i Formentera, a jardins i horts o vores de pous o sènies. No hi ha, però, testimoni que anys enrere s’hagués cultivat a una escala comercial, sinó simplement com a llepolia o com a planta ornamental. A l’hora d’endolcir els aliments el sucre era substituït per la mel d’abella. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments