camamil·la

camamil·la  f BOT

1.
[Matricaria chamomilla] Herba anual de la família de les compostes , de tiges erectes i glabres, fulles pinnatisectes i inflorescències en capítols amb flors ligulades blanques i tubuloses grogues. Es troba molt rarament cultivada i subespontània a Eivissa. Avui té gran acceptació i és comercialitzada en sobrets. Té unes propietats semblants a les de la camamil·la pagesa.

2 camamil·la pagesa [Santolina chamaecyparissus] Mateta perennifòlia de la família de les compostes , que pot arribar a fer-se de 60 cm d’alçada, de manera més o menys globosa, amb nombroses branquetes erectes i molt aromàtica. Les fulles són estretes, linears i alternes, amb quatre sèries de folíols globosos de fins a 2 mm de llarg, tots ells coberts d’una borra blanquinosa que donen a la planta una aspecte cendrós. Els capítols són globosos, de 8 a 12 mm, al final de llargs pedicels, i contenen un gran nombre de flors tubuloses de color groc. Floreix durant el mes de juny.

És molt apreciada com a planta medicinal, per la qual cosa es planta a la vora de les cases pageses, on poden trobar-se’n bells exemplars penjant de les parets. Té un gust amarg i la part més activa són les summitats florides. S’ha usat, en infusió, com a tònica i estomacal, contra els urçols i altres afeccions oculars i serveix també per aclarir el color dels cabells. Se’n posa un tanyet a l’aiguardent d’herbes. Darrerament s’ha estès el seu ús a la jardineria urbana.

És molt apreciada i venuda pels herbolaris la camamil·la de Maó, de talla i cabeçoles més petites. Molt localitzada a les penyes des Vedrà , hi ha una camamil·la semblant, però de fulles verdoses i poc aromàtica. [NTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments