cacauetera o cacauet
cacauetera o cacauet f/m BOT [Arachis hipogaea, família de les hedisàrees] Lleguminosa originària del Brasil, des d’on va ser propagada. Planta herbàcia anual d’alçada variable fins als 50 cm. Les fulles són compostes, paripinnades, llargament peciolades i proveïdes de quatre folíols lleugerament dentats i pilosos. Al punt d’inserció del pecíol apareixen dues estípules. Les inflorescències grogues apareixen a les aixelles de les fulles inferiors, constituïdes per espiguetes de tres o més flors. Les flors pol·linitzades transformen l’ovari en un òrgan allargat que penetra en el sòl, on augmenta de grandària i creix horitzontalment. La beina que es forma conté entre dues i quatre llavors de color variable. Per al seu cultiu requereix temperatures mitjanes i humitat elevada fins a la formació del fruit; una vegada format aquest, la humitat excessiva pot resultar-li perjudicial. Els sòls ideals són els lleugers, frescos, ben drenats, profunds i lleugerament àcids. Resisteix mitjanament la salinitat. No li convenen els adobats forts en matèria orgànica. Se sembra entre la primeria de maig i la primeria de juny, en línies separades 40 o 60 cm i cada 20 o 30 cm. Es recull quan la terra és seca (no es rega durant els darrers quinze dies) i els fruits són madurs; normalment és el mes d’octubre, quan les plantes ja són grogues, però tanmateix, una vegada arrencades, es deixen assecar uns dies al sol. A Eivissa és habitual en alguns horts, per al consum familiar. El contengut en olis del cacauet és elevat, un 45% del seu pes. És ric en vitamines D, E i B1. Se solen consumir torrats i salats. [CGV]
Descàrregues
