bolado

bolado  [bo’lado]  m CULT POP Castellanisme que en la nostra llengua significa esponjat. Dolç tradicional fet a base de sucre. En un perol es posa un quilo de sucre amb 350 cl d’aigua. Es posa tot al foc i en el moment de bullir es lleva l’escuma i es fa ben net. Es torna a posar al foc i quan arriba al punt fil (el punt fil es coneix agafant una petita part de la mescla entre els dits polze i índex; i a l’instant que obrint els dos dits queda un fil sense rompre’s, aquest és el punt) es retira del foc. Se li afegeixen dues cullerades d’una mescla tova i fina feta a base de blanc d’ou i de sucre, a fi de decorar, i es remou enèrgicament amb una espàtula. Quan el sucre puja (com la llet que bull) es posa la mescla en unes bosses de paper col·locades en un motlo format amb dues taules paral·leles i uns filferros. Quan està sec, es retira estirant fort pels extrems del paper i el bolado salta. S’ha de guardar en un indret sec. Si se li afegeixen essències o colorants s’aconsegueixen diversos gustos i colors variats. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments