amarar

amarar v tr DIAL/CULT POP Posar en remull alguna cosa fins que el líquid la penetri al màxim possible.

a) Amarar bigues consisteix a posar les bigues de pi dins un estany de les salines el temps necessari fins que es tornen blanques. No se sap amb exactitud quants de mesos hi han de romandre, però ha de ser fins que es tornen blanques i no tenen massa filets, ja que en cas contrari es buiden. La finalitat de posar les bigues dins l’aigua salada és perquè la sal hi penetri i no es corquin.

b) Amarar calç: posar la calç viva o calç en terròs (òxid càlcic) dins una alfàbia o un altre recipient on s’hi tira l’aigua fins que la cobreix perquè bulli, fins que torni calç morta o amarada (hidròxid de calci); quan ha acabat l’ebullició es remena bé, i ja es té la calç preparada per emblanquinar.

c) Amarar cànem, espart o lli: submergir en aigua aquestes plantes durant 6 o 7 dies, fins que tornin molles, a causa de la fermentació de les parts llenyoses, per tal que sigui més fàcil separar-ne el bri (en el cànem o el lli) o treballar-les (en el cas de l’espart). Generalment aquesta operació es duu a terme al fons d’un safareig, d’on surten uns puntals de fusta que serveixen per fermar-hi els manats, que d’altra manera surarien. En altres ocasions, quan les plantes se submergeixen al fons de la mar o d’un torrent, per mantenir-les-hi, s’utilitzen boldes . En amarar cànem, hom diu que és cuit quan les canyes s’han tornat prou molles, però si abans de ser cuit es remena o queda sense aigua, es pertorba l’operació fins al punt que de vegades no es pot separar el bri de la caramuixa.

d) Amarar fusta: submergir soques, especialment de pi, en aigua dolça o de mar, i sovent als estanys de les salines, a fi que millorin la seua qualitat, fent-se més resistents a la putrefacció.

e) Amarar rajoles, teules, etc., és posar-les en remull i tenir-les-hi algun temps, abans d’emprar-les.

f) Amarar olives: posar les olives en salmorra amb fonoll, frígola, llimó, etc. [NRB/AMB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments