Zao-Wou, Ki

Zao-Wou, Ki (Pequín, Xina 1921 — Wade-Giles, Suïssa 2013) ART Pintor.

Nascut en una família d’intel·lectuals i banquers, als 14 anys entrà a l’Escola Nacional de Belles Arts, on estudià durant sis anys. En acabar els estudis seguí a la mateixa escola com a professor fins a l’any 1948, quan marxà a París, on fixà definitivament la seua residència.

Presentà la primera exposició a Xangai l’any 1947 i dos anys més tard exposà a París, a partir d’aquell any, continuà presentant les seues obres a nombroses galeries i museus d’arreu del món.

Arribà a Eivissa els primers anys setanta del s. XX, acompanyat del seu amic l’arquitecte Pey, i comprà una casa de Josep Lluís Sert a la urbanització de Can Fornet, en la qual passà llargues temporades i que encara conservava el 2009. A l’etapa en què més va residir a Eivissa, presentà a la Galeria Carl van der Voort una exposició l’any 1973 amb motiu de la qual el taller Ibograf realitzà un tiratge serigràfic.

En un principi estava molt influenciat per Paul Klee i per Cézanne. Utilitzava l’aquarel·la i les aiguades per representar paisatges amb detalls molt acurats en un ambient animista que, dins la seua modernitat, entroncaven amb la tradició xinesa. A la meitat dels anys cinquanta donà el pas definitiu cap a l’abstracció, i les obres, sovent de grans dimensions amb díptics i tríptics, li demanaven l’abandonament de l’aquarel·la per la pintura a l’oli, i les teles s’omplin d’espais plens de llum i dinamisme on el signe gestual és evident.

La seua obra forma part de les col·leccions dels museus més importants; per anomenar-ne alguns, cal citar als Estats Units l’Art Institute de Chicago i el Guggenheim de Nova York, i a Europa la Tate Gallery de Londres i l’Albertina de Viena, entre molts altres. [CVR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments