Xives, cova

Xives, cova GEOL/HIST Cavitat situada al vessant de ponent del puig des Guixar, a la vénda de la Marina del poble de Jesús; és a uns 150 m d’altura i a una distància d’1,8 km al NE del poble.

És una cavitat amb una única sala de 12 x 20 m, aproximadament, i amb una altura màxima de 8 m. Té dues boques d’accés una que permet entrar-hi pràcticament a peu pla i una altra, al mateix sostre i a uns 4 m d’alçària.

Els anys setanta del s. XX la cova fou explorada per l’Speleo Club de Mallorca; a la superfície inclinada del sòl de la cova i entre els nivells superiors d’enderrocs, s’hi recollí un bon nombre de fragments de ceràmica punicoebusitana tardana (s. II aC) i també altres de prehistòriques, com peces modelades a mà de formes globulars, troncocòniques, nances-munyó perforades, etc. Aquestos objectes certifiquen que, almenys durant l’època del bronze antic, la cova fou un lloc d’habitació. És possible que, en el marc de la prehistòria, la cova continuàs sent habitada o visitada fins a èpoques més recents, a part de l’època púnica.

No ha estat mai explorada de manera sistemàtica, però ha aportat dades sobre el primer moment d’ocupació humana de l’illa i mostra la voluntat d’aquestos habitants de situar-se en llocs de fàcil defensa, cosa que evidencia una competència entre els diferents grups humans que habitaven l’illa. Té una cronologia semblant al jaciment proper del puig de ses Torretes. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments