Viver, es

Viver, es 1 GEO Barriada de la ciutat d’Eivissa situada a ponent i llebeig del centre de Vila. Els seus límits són: el barri de ses Figueretes a l’E, Cas Serres al NO i la Punta i platja d’en Bossa a ponent. Pel migdia limita amb la mar mitjançant una costa d’esglaó.

Deu el seu nom a un antic viver de llagostes situat a llevant del barri, on a començament del s. XX es guardaven aquestos crustacis a l’espera de poder-los embarcar amb destinació als mercats de fora de l’illa; una espècie de sénia renovava l’aigua de mar que entrava per mitjà de canals fets a la roca. Aquesta instal·lació era propietat de la família “Josepí”.

Cal recordar que la major part del territori del barri s’agregà al municipi d’Eivissa a final dels anys cinquanta del s. XX, quan s’amplià el terme municipal; fins a aquell moment pertanyia a Sant Josep. El límit entre municipis era marcat per la paret de ponent del cementeri, conegut com a cementeri Vell o de ses Figueretes, que en línia recta anava fins a la mar.

Aquest barri és un dels espais turístics principals de la ciutat d’Eivissa encara que no disposi de platja d’arena i el nombre de llits per a aquest ús no sigui molt nombrós. En un començament, a la darreria dels anys vint i començament dels trenta, diverses famílies benestants de la ciutat d’Eivissa hi construïren els primers xalets on passar els mesos d’estiu; construccions que es continuaren els anys cinquanta i aviat passaren a tenir un ús residencial a mesura que la ciutat anava creixent.

El 1959 Josep Planells Ferrer va inaugurar el primer establiment hoteler del barri, l’Hotel Es Viver, que amb els anys va anar augmentant la seua capacitat i modernitzant-se. El 1974 s’inaugurà, a ponent i ja fora dels límits del barri, l’Hotel Torre del Mar, vora la punta de la Mata, i més endavant s’inaugurà l’Hotel Jabeque, al carrer de Carles Roman, talment a primera línia de mar. S’hi varen aixecar multitud de blocs d’apartament turístics, encara que uns han mantengut el seu ús i altres han passat a tenir una funció residencial.

El barri es caracteritza per tenir una trama de carrers estrets, a causa de la seua urbanització primigènia amb xalets amb jardí, que amb el temps han estat substituïts majoritàriament per edificis. Com a elements patrimonials cal apuntar la torre de l’antic molí de vent conegut com molí de ses Coves, documentat des de començament del s. XIX, al límit amb ses Figueretes. Pel que fa als equipaments sanitaris, el centre de salut rep el nom des Viver; realment aquest equipament sanitari es troba fora de la barriada estricta, a la hisenda de can Cantó, en el barri de ses Figueretes, i presta servei a la població de ses Figueretes, Cas Serres i, per descomptat, des Viver. Les necessitats escolars del barri són ateses pel CEIP Cas Serres, construït el 1976, i posteriorment s’hi afegí el CEIP Poeta Villangómez, inaugurat el 1987. El barri també compta amb el Poliesportiu Municipal des Viver que té una piscina i diversos equipaments esportius, tot en terrenys de la hisenda de cas Serres de Baix.

Es Viver presenta una configuració reticular, amb carrers paral·lels a la mar i altres transversals als anteriors. L’eix central de comunicació de la barriada és el carrer de Pere Matutes Noguera, del qual surten carrers curts cap a tramuntana i cap a migjorn; aquest, amb gran circulació, és un dels principals accessos a la barriada de la Platja d’en Bossa des del centre de la ciutat. A la segona dècada del s. XXI la barriada ha crescut cap a la zona de tramuntana, cap a l’avinguda de Sant Jordi, que era l’antic camí del poble de Sant Jordi de ses Salines, amb multitud de promocions d’adossats i de pisos. Aquesta avinguda fa de límit amb el barri de Cas Serres. En aquesta zona encara queden diverses parcel·les per edificar; tot això fa que demogràficament el barri sigui un dels més complexos de la ciutat i un dels que més evidencien les noves pautes demogràfiques que hi ha a l’illa.

Es Viver està adquirint unes certes pautes de barri dormitori, amb la qual cosa una part important de la seua població treballa en altres zones. De manera gradual i atesa la població residencial, es van obrint petits comerços que alternen amb altres grans superfícies que s’han desenvolupat en zones properes. És molt important el comerç orientat a la població turística, amb els clàssics souvenirs i altres establiments com bars i restaurants, alguns dels quals acostumen a ser de temporada, per donar servei als turismes del barri i d’altres zones adjacents.

2 TOPON

1 Petit viver situat vora els varadors que es troben a la cala d’en Serra, a la costa de Sant Joan de Labritja.

2 Viver que hi ha a migjorn de l’illa des Canaret, a la costa de Sant Joan de Labritja; també se li dóna el nom de viver d’en Marçà.

3 Viver situat a ponent dels varadors de Cas Mallorquí , abans d’arribar al caló des Valencià.

4 Viver situat vora l’arenal Petit (Arenals, es ), a la badia de Portinatx.

5 Excavació realitzada vora sa Séquia, que comunica l’estany Pudent amb la mar, que s’emprà durant molts d’anys com a piscifactoria del peix que s’extreia de l’estany. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments