Verdera Verdera, Jaume

Verdera Verdera, Jaume (Formentera 1951 — 2012) SOC Mestre i professor de català.

Cursà estudis primaris a Formentera i el batxillerat a l’Institut Santa Maria d’Eivissa. El 1970 inicià els estudis de magisteri a l’Escola Normal Fra Juníper Serra de Palma, on va obtenir el títol de mestre l’any 1973. Va impartir classes a les escoles de Can Bonet, Sant Jordi, es Puig d’en Valls, Sant Francesc de Formentera i, finalment, fou destinat a l’IES Marc Ferrer, encara que des del curs 1991-92 ocupà plaça d’assessor del Centre de Professorat d’Eivissa i Formentera en l’extensió de Formentera i l’any 2009, quan es creà el Centre de Professorat de Formentera, en fou nomenat director, càrrec que ocupà fins a la seua jubilació. També fou director del CP Sant Francesc de Formentera de 1983 a 1991.

Fou membre fundador de l’STEI (Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de les Illes) a Eivissa i Formentera, membre de la junta directiva de l’Institut d’Estudis Eivissencs , membre de la junta directiva de l’Obra Cultural Balear de Formentera, membre de la junta directiva de la Unió de Pagesos de Formentera, membre fundador i secretari de l’associació d’Usuaris de Varadors i Embarcacions de Formentera i membre fundador i secretari de l’Associació de Ramaders de Formentera.

A l’àmbit esportiu, fou subdelegat d’Esports de la Delegació Insular d’Esports de les Pitiüses de 1980 a 1983 i president del Patronat Municipal d’Esports de 1996 fins a 1999. Durant aquella etapa es creà la primera lliga interpobles de futbol sala (1982) i la lliga de voleibol, i es potencià l’atletisme, el tir amb arc, l’escola municipal de vela, els cursos d’estiu de natació, el tennis de taula i el tennis. L’any 1982 creà, juntament amb Carles Tur Escandell, el Club Dojo Formentera dedicat a la promoció de les arts marcials (judo, karate, ju-jitsu, kick-boxing, defensa personal), entitat que el 2012 tenia més de 300 practicants i de la qual fou president des de la seua fundació. En la modalitat de karate fou cinturó negre primer dan.

Quant a l’aspecte literari, dirigí el treball dels alumnes del col·legi Can Bonet Gloses i estribots, que guanyà el Premi de la Nit de Sant Joan 1975, publicat l’any 1976. L’any 1993 publicà en la col·lecció “Balears i Amèrica” Formenterers a Montevideu, un estudi sobre l’emigració a l’Uruguai. El 1996 publicà Formenterers a Cuba, una continuació de l’estudi de l’emigració a l’illa més gran de les Antilles.

Va participar en les obres col·lectives Formentera: història i realitat, publicada l’any 2000 per la Universitat de les Illes Balears; la separata Formentera, publicada l’any 2006 pel Consell Insular d’Eivissa i Formentera i l’Obra Cultural Balear de Formentera; Formentera en les teves mans, publicat l’any 2007 pel GEN-GOB d’Eivissa i el GOB de Formentera, i l’any 2011 coordinà el llibre Formentera: rutes culturals.

Era col·laborador i membre del consell de redacció de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera i va publicar diferents articles a El Pitiús, La Prensa de Ibiza i Diario de Ibiza. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments