Verdera Riquer, Francesc

Verdera Riquer, Francesc (Eivissa 1876 — 1929) SOC Veterinari.

Fill de l’impressor i polític Josep Verdera Ramon. Després de cursar els estudis secundaris al Col·legi de Segona Ensenyança d’Eivissa, marxà a Saragossa, on a més dels estudis de veterinària també treballà com a dependent de farmàcia. Es llicencià el juny de 1906 i fou el primer eivissenc amb aquesta titulació. Encara estudiant, fou president de la Societat Acadèmica d’Escolars Veterinaris de Saragossa i quan finalitzà els estudis passà a exercir sempre a Eivissa.

Una de les seues primeres actuacions professionals fou la direcció tècnica per al foment de la cria de bestiar mular i cavallí dins de la Societat d’Agricultors , que feia poc més d’un any que s’havia creat a Eivissa, i d’aquesta manera evitar les importacions massives d’aquestos animals des de Mallorca.

El setembre de 1906 Verdera fou nomenat inspector municipal de l’Ajuntament d’Eivissa i començà a publicar a la premsa local el nombre d’animals sacrificats a l’escorxador municipal i també articles sobre la cura a tenir amb els animals. L’octubre de 1909 fou designat subdelegat provincial de veterinària amb seu a Eivissa. El 1915 fou designat per l’Ajuntament inspector d’higiene pecuària, càrrec compatible amb el d’inspector de carns. El 1917 fou designat veterinari de l’Estació Sanitària del Port d’Eivissa.

Políticament, Verdera es va inscriure en el Partit Liberal , que en aquell moment comandava Carles Roman Ferrer , i durant un temps fou membre del comitè executiu del partit. Amb l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera, passà a militar a Unió Patriòtica (1927).

Al llarg dels anys va tenir diversos càrrecs dins de la Societat de Socors Mutus del Centre Artesà, organització obrera d’auxili mutu que donava certa protecció a la classe obrera davant la malaltia, la mort, els accidents de treball i, també, d’auxili a la vellesa; des de 1922 fins a la seua mort en fou president i va haver de lluitar amb una economia adversa, ja que molts dels jóvens que n’eren socis possibles socis abandonaven Eivissa com a emigrants. Fou també president del Cercle Eivissenc, de caràcter recreatiu.

Dirigí Diario de Ibiza en dues èpoques, la primera, el 1915, i la segona, entre 1918 i 1919. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments